Κάτω το downsizing, ζήτω το Rightsizing.


Νιώθω την ανάγκη να υποστηρίξω εκείνο που ακούμε πιο σπάνια ( Rightsizing), έναντι του (Downsizing ) που χρησιμοποιούμε συχνότερα.
Μου άρεσε επίσης όπως το είπε και ένα λαμπρό μυαλό που είχα την χαρά να συνομιλήσω πρόσφατα μαζί του για τέτοιου είδους θέματα και το ανέφερε συχνά ως «κανονικοποίηση» και πως ήταν αναπόφευκτο να συμβεί σε μια κοινωνία σαν την δική μας.
Εδώ και πολύ καιρό, μας επικοινωνούν πώς πολλά πράγματα που ήταν υπερτιμημένα πρέπει να υποτιμηθούν , μέσα σε αυτά και οι αμοιβές μας για το παραγόμενο έργο μας.
Πολύ συχνά ακούμε επίσης πως η σχέση τιμής των αγαθών που μας προσφέρονται σε σχέση με την αγοραστική μας δύναμη, απομακρύνεται διαρκώς καθώς ο ρυθμός μείωσης τους, δεν είναι αναλογικός.
Έχουμε αναρωτηθεί άραγε την περίοδο που διανύουμε ποιες αξίες ήταν υποτιμημένες και χρειάζονται επειγόντως να τις επαναφέρουμε στην σωστή τους διάσταση ;
Είναι δυνατόν να ανεβαίνουν αξίες , έννοιες και ιδιότητες, χωρίς να κατεβαίνουν κάποιες άλλες αντίστοιχα.
Στο Αξιακό μας δέντρο δημιουργήσαμε έναν αυθαίρετο συνδυασμό , που μας έφερε αιχμάλωτους στα κλαδιά του και τώρα κανείς δεν θέλει να τα κλαδέψει καθώς φοβόμαστε την πτώση.
Ένας άλλος φίλος μου λέει με νόημα όταν ακούει ή διαβάζει παρόμοια θεωρήματα «Όχι άλλες αναλύσεις, θέλω τώρα λύσεις»
Η λύση βρίσκεται για πολλούς στην προσαρμογή , που σύμφωνα με την πάντα επίκαιρη θεωρία του Δαρβίνου, τα είδη που προσαρμόζονται γρηγορότερα στις νέες συνθήκες, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στις αλλαγές που αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον τους.
Είναι όμως αλλαγή η περίοδος που διανύουμε ή πρόκειται για μετάλλαξη ;
Όταν το ζητούμενο είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν τα μέγιστα σε δομικές και κοινωνικές αλλαγές οι οποίες δεν έγιναν σε καλύτερες συνθήκες από τις σημερινές, τότε το αποτέλεσμα θα έχει τερατουργήματα, παρενέργειες και σίγουρα αδικημένες πλευρές με εγγυημένο αποτέλεσμα την έξαρση πρωτόγνωρων φαινομένων για την σημερινή κοινωνία μας, όπως η ωμή βία, η αντεκδίκηση , ο διχασμός και η κατάπτωση ιδανικών και αξιών.
Τι πρέπει να κάνουμε ως αντίδοτο;
Το να αναδείξουμε ξεχασμένες έννοιες, αξίες και ιδανικά είναι ένας τρόπος να απλώσουμε το βήμα μας μακρύτερα και άρα γρηγορότερα προς τα εμπρός , που είναι ακριβώς εκείνο που χρειαζόμαστε τώρα, να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από την φθορά μας.
Το να θυμηθούμε μοντέλα διοίκησης διαφορετικά, ανθρωποκεντρικά, να ξεφύγουμε από τον manager προς τον ηγέτη και από τον ηγέτη στον οραματιστή, είναι κάτι που θα μας βοηθήσει όχι μόνο ως αποτέλεσμα στην ατομική μας προσπάθεια , αλλά θα συμβάλουμε στο κοινό καλό, με συνολικό όφελος τόσο για εμάς όσο και για τους διπλανούς μας, που τόσο αγνοήσαμε και αμελήσαμε.
Δεν ήρθαμε για να επιβιώσουμε μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη αλλά για να μοιραστούμε .
Δεν δημιουργήσαμε διαφορετικές κοινωνίες στην ιστορία μας για να τις ελέγχουμε, αλλά για να ζήσουμε μέσα σε αυτές.
Δεν παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες μόνο για να τα εμπορευτούμε αλλά και για να τα απολαύσουμε.
Πρέπει να κοιτάξουμε πίσω μας και να ζητήσουμε συγνώμη σε ότι αδίκως εγκαταλείψαμε καθώς επίσης επιβάλλεται να συνεχίσουμε με λιγότερα βαρίδια του παρελθόντος που συνεχίζουμε να αρνούμαστε να αποτινάξουμε.
Είχε χαλάσει η ζυγαριά μας και τα μετρήσαμε όλα με λάθος μέτρα και σταθμά.
Πρέπει να εξισορροπήσουμε μεταξύ εκείνων που είναι απαραίτητα στην εξέλιξη μας ως είδος και των άλλων που αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο μας.
Τι θα αφήσεις πίσω σου ;
Τι θα επωμιστείς για το αύριο;
Αν κάτι πρέπει να μας μείνει ως ηθικό και πρακτικό δίδαγμα της περιόδου που διανύουμε είναι πως τα ελαφρύτερα, δεν ήταν απαραιτήτως και τα καλύτερα .
Ο φυγόπονος θα ξεπεράσει την μέρα αλλά όχι τον χρόνο.
Φυγομαχώντας θα γλυτώσεις την μάχη, μα θα χάσεις τον πόλεμο, άλλωστε δεν έχουμε ειρήνη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s